Return to projects

Gardeners Cottage

Project

Conversion

Originally built to accommodate the gardener and his family to maintain and look after two acres of delightful walled gardens, over the years after Alma House passed ownership and the cottage and the outbuildings became derelict and became in a bad state of repair with the condition of the building rapidly deteriorating.

Architectural Building Design Services were commissioned to carry out a full measured survey of the cottage and adjoining outbuildings and look at ways the buildings could be developed into a holiday let. Services included obtaining full planning permission, preparation of construction drawings and obtaining Building Regulation approval.

The cottage was successfully extended and sympathetically refurbished and blends traditional character with 21st century living.

The original cottage consisted of one room downstairs with a steep stair access to one first floor room. The side of the cottage was connected to a coal store and room housing an outside toilet.

The conversions accommodation was mostly on the ground floor consisting of a Bedroom, Bathroom with roll-top bath, hand-held shower, basin and WC. Kitchen with Dining area. Sitting room with multi-fuel stove.

First floor accommodation consisted of a master bedroom with super king-size double bed.

The accommodation opens on to a private patio area with lovely views across the hills and wooded valleys of the Derbyshire countryside.